Zwevende plank in nis met scheve muren

Updated on 8 augustus 2017 in Interieur
2 on 9 juni 2017

Beste handige mensen,

Ik wil graag een zwevende plank in een nis maken. De plank komt boven de garderobe roede te hangen. Ik wil er manden of dozen op kwijt met sjalen, handschoenen, etc.
Ik heb hier 2 vragen over:

1. Hoe de juiste afmeting op te nemen van de plank
De muren zijn nog schots en scheef. Hoe bepaal ik de afmetingen?

2. Hoe bevestig ik de plank?
Het wordt een flinke plank van 104 x 44 cm.
Ik heb hier geen bevestigingsframe voor kunnen vinden. Is het wel mogelijk?

  • Liked by
Reply
0 on 13 juli 2017

Als de muren werkelijk zo schots en scheef zijn, kan u enkel maar proberen om zo goed mogelijk te meten.
U wilt die plank dus monteren in een U-vormige nis.
Om zo nauwkeurig mogelijk te meten: trek met een waterpas en een potlood een horizontale lijn op de drie muurdelen, op de hoogte waar u de plank wil. Duid op de twee, tegenover elkaar staande “benen” van de U een afstand van ca. 40 cm aan. Meet met een rolmeter de lengte in de hoeken en tussen de twee markeringen 40cm. Dat zal u een goed idee geven van de exacte lengte. Maar vaak is enig bijwerken met cirkelzaag/decoupeerzaag/… wel nodig.
Ca. een meter lengte is niet niks en vaak gebruikte goedkopere materialen (spaanderplaat, MDF,…) van 18mm dikte zullen, enkel al door hun eigen gewicht, doorbuigen, tenzij er meerdere ondersteuningspunten voorzien worden (en dan nog… Bij die breedte…).
Qua bevestiging zijn er nogal wat mogelijkheden, afhankelijk van hoe netjes u het wil: winkelhaken, railsystemen, …
U zou eraan kunnen denken een houten lat aan de drie muurdelen te bevestigen en daar de plank op te leggen. Eenvoudig en effectief, maar geen zicht.
Een variante die ik gebruik en die vrijwel onzichtbaar is: schroef aan de drie muurdelen een alu of stalen profiel en leg de plank daarop. De plank verbergt dan goeddeels het profiel.
Een betere uitvoering is die, waarbij aan de plank de dikte van dat profiel uitgefreesd wordt, maar dat verondersteld enige handigheid èn het nodige materieel: een bovenfrees en zo.

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on 8 augustus 2017

Klein ideetje om de juiste afmetingen te bepalen: maak eerst een mal van karton. Die kun je immers eerst helemaal perfect maken voordat je de maten overneemt op je plank. Daarnaast zou wellicht een trapspin uitkomst kunnen bieden. Ik heb zelf nooit zo’n ding gebruikt, maar het lijkt me dat dit moet kunnen werken.

  • Liked by
Reply
Cancel