Waterdruk op de 4e verdieping

Updated on 14 april 2017 in Badkamer
0 on 14 april 2017

Onze Nieuwe Douche. Wij wonen in een oud huis op de 4e verdieping (zolder). Douchen in een klein hokje mb.v. klein keukengeisertje – dat ging wel zo’n beetje, althans nét genoeg om ons schoon te boenen. Geysertje nu kapot; dus plan voor een geheel nieuwe douchecel met grotere geyser en als het éven kan een ‘regendouche’!
Dat zou nog wel eens fors problemen kunnen geven, leer ik op dit forum (waarvoor trouwens dank).
Nu heb ik verschillende mogelijkheden die allemaal vragen opwerpen; ik weet niet waar ik nou het best kan beginnen.
– Eerst maar een ‘theoretische’ vraag. Bij diverse geysers en ‘luxe’ douchesystemen zie ik dat een waterdruk van minimaal 1,5 bar vereist is. Ik snap dit niet goed: die druk meet je, als ik het wel heb, als je geen water tapt. Maar is het niet veel belangrijker wat er gebeurt als je wél water tapt? M.a.w. hoeveel liter water/minuut je kunt tappen?
– Die vraag lijkt me van belang door de situatie in ons huis. Kennelijk vanwege eerdere problemen met de waterdruk hebben de 3e en de 4e verdieping een eigen wateraanvoer vanaf de hoofdleiding van Waternet; die is 22mm totaan 1m onder de vloer van de 4e verdieping. De druk is daar ca. 1,3 bar. Ik heb geverifieerd dat je vandaar 30l/min kan tappen en wellicht meer.
De leiding naar de 4e verdieping is vervolgens een 12mm buis. Dat dit niet genoeg is voor een stevige douche is me wel duidelijk (het is nog een wonder dat de douche het tot dusver wel min-of-meer deed). Dus nieuwe leidingen boven, maar moet dat 15mm of 22mm worden? Heeft 22mm eigenlijk wel zin als de geyser toch maar een 15mm aansluiting heeft (en wie weet een nog dunnere buis in het binnenwerk)? Of zou ik misschien 22mm kunnen gebruiken totaan de splitsing tussen geyser en koudwaterleiding? Is de waterdruk (op de 4e ter hoogte van de geyser ca. 1,1 bar) eigenlijk wel van belang als de buisdiameters maar groot genoeg zijn?
– Zo ja, dan zou ik dus een z.g. ‘hydrofoor pomp’ moeten plaatsen. Maar die kan ik helaas wel nauwelijks op de begane grond plaatsen zonder hulp van, en overlast voor, mijn benedenburen. Ik kan hem wél vrij gemakkelijk boven de 22mm aanvoerleiding plaatsen, maar dat is dus bijna 9m hoger. Hier kom ik duidelijk kennis tekort: bij de specs van zo’n pomp staat dan bijv. ‘aanzuighoogte: 8m’. Ik neem aan dat het dan gaat om water waar geen enkele druk op staat, bijv. uit een put. Maar als er nou wél druk (ca. 1,3 bar) op staat en de 22mm leiding komt direct van Waternet?
Het lijkt me toch dat die pomp dan een stuk minder hoeft te ‘zuigen’. In feite vraag ik me af of ik dan niet kan volstaan met een 15mm leiding naar de 4e; de werking van de pömp zou er dan op neerkomen dat overvloedige aanvoer onder lage druk wordt omgezet in minder aanvoer onder hogere druk. Dat zou toch niet een heksentoer moeten wezen, toch?
– Ik word trouwens sowieso niet erg goed wijs uit de specs van de diverse ‘hydrofoor’ pompen, die enorm uiteenlopen in prijs; ook eerdere raadgevingen op dit forum waren toch niet echt duidelijk.
De meeste worden aangeboden voor het besproeien van de tuin en/of het pompen van ‘afvalwater’. Wat is het verschil met mijn toepassing? Heb ik het goed als ik denk dat het dan vooral gaat om de hygiëne? Ik las ergens dat je er dan op moet letten dat alle onderdelen, m.n. het ‘drukvat’, van messing of RVS zijn gemaakt. Dát kan ik wel begrijpen. (Ik las niets over een kunststof drukvat.) Maar is dat het enige verschil of is zo’n tuin-sproeier pomp ook nog op andere punten verschillend van de soort pomp die ik zoek?
Ook lees ik (o.a. op dit forum) tegenstrijdige berichten over de functie van het ‘drukvat’ dat sommige (niet alle!) hydrofoorpompen hebben. De meest waarschijnlijke uitleg lijkt mij dat je uit dit drukvat een keteltje water kunt tappen zonder dat de pomp aanslaat; dat doet’ie pas als je een douche neemt of de afwas gaat doen. Klopt dit?
Ik vind het dan wel weer merkwaardig dat een van de weinige pompen die expliciet wordt aanbevolen voor wat ik wil bereiken (Grundfos UPA Home booster) géén drukvat heeft.
– Die Grundfos is trouwens érg duur. Is dat nou wel nodig voor één douche? Is de Güde HWW 1000 voor €129- dan niet een even goede of zelfs betere keus?

Ik denk dat velen die, zoals ik, wonen in een oud huis op een zolderverdieping die eigenlijk nooit voor bewoning was bestemd kampen met vergelijkbare problemen.
Vandaar dat ik probeer om hier nou eens echt goede raad over te krijgen.
Mabel

  • Liked by
Reply