Vide maken in betonvloer

Updated on 29 augustus 2017 in Vloeren
0 on 29 augustus 2017

Beste klussers,

ik overweeg om een stukje van een oud kantoorpand te kopen om daar een woning in te realiseren. Het kantoorpand heeft een betonnen draagstructuur bestaande uit kolommen en vlakke in het werk gestortte plaatvloer met kolomplaten. Naar wat ik begrepen heb is de vlakke plaatvloer voorgespannen.

Ik zou graag één van de vloervelden verwijderen om zo een dubbelhoge ruimte te creeëren. Ik weet dat dit specialistisch werk is en dat ik de precieze uitwerking daarvan dien te laten bepalen door een constructeur en dien uit te laten voeren door een aannemen, maar voor nu zou ik vooral graag willen weten of het uberhaubt mogelijk is.

in één van mijn oude studieboeken vond ik een plaatje met mogelijke wijzen waarop de vloer voorgespannen zou kunnen zijn. Ik hoop dat er iemand op het forum is met ervaring in draagconstructies of met ervaring in de uitvoering die iets over de haalbaarheid van mijn plan zou kunnen zeggen 🙂

1) een plaatvloer met in 1 richting een concentratie van voorgespannen strengen in de kolomstrook, met dwars daarop een gelijkmatige kabelverdeling van voorgespannen strengen. Op deze manier ontstaat er een in 1 richting voorgespannen vloer die wordt ondersteund door een verborgen balk.

2) een plaatvloer met in 2 richtingen een concentratie van voorgespannen strengen in de kolomstrook, en in het veld in beide richtingen een gelijkmatige kabelverdeling van voorgespannen strengen.

3) hetzelfde als 2 maar dan zonder voorgespannen strengen in het veld (enkel regulier wapeningsstaal).

De gedachte is om de kolomstroken onaangetast te laten en enkel het veld te verwijderen. Met een staalconstructie ga ik ervan uit te kunnen voorkomen dat de dubbelhoge kolommen gaan knikken.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

gr

  • Liked by
Reply