Probleem inlaatcombinatie

Updated on 27 juni 2016 in Verwarming
1 on 26 juni 2016

Hallo,

Ik ben een ernstige leek op het gebied van zo’n beetje alles wat met klussen te maken heeft, waarvoor excuus. Bovendien lijkt ons verwarmings- en warmwatersysteem enorm ingewikkeld in elkaar te zitten – dat vind ik niet alleen als leek maar dat bevestigt onze verwarmingsinstallateur ook Smile. Ik laat me graag door jullie onderwijzen want ik vind het eigenlijk nog best interessant ook.

Misschien eerst even de situatie schetsen: we hebben een Viesmannketel en een Vitocell-boiler, beiden staan in de kelder. Er is een expansievat en een condenspomp. Er is vloerverwarming beneden en er zijn radiatoren boven in huis. Het water komt binnen in de kelder en gaat dan via de inlaatcombinatie naar de Vitocellboiler (stuurt die het water dan door naar de ketel, die het verwarmt en stuurt die het dan weer terug de boiler in?) en naar de koudwaterleidingen in huis.

Er is een probleem met de inlaatcombinatie en condenspomp. De inlaatcombinatie (of veiligheidsgroep? Ik ben niet zeker van de juiste terminologie maar het is het dingetje dat iets doet met de waterdruk van het binnenkomende water als ik me niet vergis) blijft lekken (druppelen of in een straaltje lopen), de pomp lijkt het niet meer aan te kunnen en heeft de geest gegeven (hij blijft continu brommen en wordt warm en pompt geen water meer weg). Er is een expansievat dat vorige week is nagekeken. De inlaatcombinatie is in september vervangen vanwege een soortgelijk probleem. Ik heb de pomp gedemonteerd, het binnenwerk ziet er vrij bejaard uit (roest en oxidatie). Aan de inlaatcombinatie zit een slangetje dat verbonden is met de condenspomp, zo’n zelfde slangetje komt uit de ketel en loost ook water/condens in de condenspomp.

Ik heb de ketel inmiddels uitgezet en de waterkraan ook. Toch blijft de inlaatcombinatie druppelen, als ik eraan draai spuit het water eruit en dat lijkt niet te stoppen. Het water komt niet uit het slangetje van de ketel. Zou het kunnen dat er water terugstroomt vanuit de Vitocell-boiler (en nu we het daar toch over hebben: kan iemand me uitleggen waarom zo’n ding nodig is naast het hebben van een degelijke ketel? In onze voorgaande huizen zorgde de ketel ook voor het warme water, is de afstand die overbrugd moet worden van de kelder naar de eerste verdieping te groot)? Of kan dat niet? Het water is echter wel koud.

Opvallend is dat de problemen beide keren ontstaan zijn na werkzaamheden aan de waterleiding.

Ik kan foto’s maken om de boel te verhelderen.

Alvast dank voor jullie aandacht,

Emma

  • Liked by
Reply
0 on 27 juni 2016

Ben inmiddels iets wijzer: het heet geen inlaatcombinatie maar een veiligheidsgroep en het probleem wordt veroorzaakt door de werkzaamheden op straat. Oplossing is het invoegen van een drukregelaar in het circuit voordat het water met te hoge druk door de veiligheidsgroep stroomt.

  • Liked by
Reply
Cancel