Plaatsen lange hardhouten palen in beton

Updated on 14 september 2016 in Tuin
1 on 3 juni 2016

Hallo,

Eerst even een korte introductie over de klus.

3 weken geleden heb ik een scherm achterin mijn tuin geplaatst van 5,70m hoog. De tuin van onze achterburen ligt ruim 2 meter hoger dan onze tuin en zij hebben een coniferenhaag die vanaf ons grondniveau 6 meter hoog is. De coniferenhaag is erg lelijk geworden aan onze kant.
Wij hebben in onze tuin enkele jaren geleden al hedera geplant welke nu zo 2,30 m hoog is (zo hoog als het niveau vd buren dus). De hedera willen we graag omhoog door laten groeien. Dat is dus de reden van het hoge scherm. Het leek ons het mooiste om die zo hoog te maken als de coniferen. Misschien was dat achteraf gezien niet zo’n goed idee.

Het scherm plaatsen is wel gelukt maar ik vraag me echt af of deze zal blijven staan. Ik heb gekozen voor een constructie van aluminium steigerbuis (33 mm). Deze staan vast aan een stevig hekwerk. Er staat een buis om de 2m.

In de afgelopen weken is er nog niet echt veel wind geweest maar toch gaat het scherm behoorlijk heen en weer, het vangt veel wind en wind is sterk. Bij een storm zou ik geen lekker gevoel hebben.

Nu heb ik bedacht om hardhouten palen van 5 meter lengte (doorsnede 85x85mm)  achter de aluminium buizen te zetten ter versteviging. De hardhouten palen gaan ongeveer 70 cm de grond in en dan wil ik turbo beton (beton dat je niet hoef te mengen) in het gat storten. De palen werden vandaag geleverd maar ik schrik van het enorme gewicht.

Mijn vraag:
Als ik een hardhouten paal van 5 meter ongeveer 70 cm in de grond laat zakken en ik stort snelbeton. Wellicht 2 zakken (circa 40 cm hoogte) per paal. Staat dit dan stevig genoeg?

PS: Het gewicht aan het totale scherm is niet heel veel. Vrij licht gaas met daar tegenaan heidenmatten.

Alvast dan voor de reacties.

  • Liked by
Reply
0 on 14 september 2016

Niet aan beginnen….althans op deze wijze. Een paal van 5 m moet ca 2.5 de grond in. Een derde van de totale lengte van een paal moet de grond. Dus wil je 5 meter boven de rond overhouden, moet er 2,5 m de grond, met dus een paal van totaa 7,5m lengte…

  • Liked by
Reply
Cancel