Overkapping maken met plat dak

Updated on 21 juni 2016 in Carport
0 on 21 juni 2016

Goedemiddag, ik wil een overkapping maken tussen 2 muren in. De uitdaging zit ‘m in het feit dat ik maar max. 20cm. hoogte heb om het dak te maken. Dit is dan inclusief dakdragers, dakafdichting, etc etc.

De algemene gegevens; Breedte is 430cm, Lengte is 500cm. Ik zal het dak tussen 2 muren in (stenen schutting en stenen garage) plaatsen – ophangen. Nu heb ik al heel wat op google gekeken maar ik kom er niet helemaal uit welke balken ik moet hebben. Mijn voorkeur is hout omdat zich goed laat bewerken, maar ik heb ook al naar HEB balken gekeken omdat ik daarmee veel ruimte win binnen die max 20cm. Dan denk ik dat ik met een HEB 120 ruim voldoende heb. Maar sterke voorkeur om bij houte blijven.

De eenvoudige stelregel is overspanning / 20 = 21,5cm hoogte balk. Maar dan gaan we uit van een h.o.h. van 60 (61cm.). Wat gebeurt als ik ik naar 30cm. h.o.h. ga? is er iemand die me kan raden wat goed genoeg is voor een overkapping, rekening houdende met wat sneeuw belasting etc? Maar ook weer niet dat we hier Russische winters krijgen.

Een ander idee was om wellicht niet 15cm x 15 cm balken te gebruiken maar 7,5cm x 7,5cm en dan overdwars weer een lag (h.o.h. 30 cm) te maken, een soort raster dus. Daarmee verdeel ik de druk nog een keer en wellicht sterker dan één balk van 15m x 15cm over de breedte?

Ik ben erg benieuwd naar de adviezen van de ervaren klusser!

  • Liked by
Reply