Lampje aansluiten – HELP!

Updated on 6 september 2015 in Elektra
1 on 30 augustus 2015

Wil een lampje aansluiten in de keuken. Zou eenvoudig moeten zijn. Maar zie zoveel draden in het aansluitpunt dat ik geen idee heb welke aan te sluiten.

Zie bijgevoegde foto’s:
Foto1. Overzicht keuken. De schakelaar (bij de rode pijl) zou beide punten (oranje pijlen) moeten schakelen. Zo had ik het tenminste gevraagd toen de keuken werd verbouwd.

Foto2. Close-up van het aansluitpunt waar ik het lampje wil monteren. Er komen hier 5 lichtblauwe draden samen, 5 geel-groene, 4 bruine, 2 zwarte en 1 losse zwarte.

Heb inmiddels al aardig wat combinaties lichtblauw-zwart geprobeerd maar krijg het niet voor mekaar.

Wie kan me hier een goede tip geven?? (anders dan een elektricien bellen)

Dank!!

  • Liked by
Reply
0 on 6 september 2015

Hoe bedoel je “combinaties geprobeerd”? Heb je de draden uit de lasklem losgetrokken om ze te proberen? Je moet geen draden uit de lasklem lostrekken, dan maken ze geen contact meer. Je moet je eigen blauwe (installatie)draad erbij steken in een leeg gaatje in de lasklem en daarmee je lamp aansluiten. Verder lijkt het op de foto alsof er een zwart draadje uit de lasklem loopt dat nergens naar toe gaat. Het losse uiteinde van die draad lijkt me dan een kandidaat om je lamp mee aan te sluiten. Je schrijft dat er 3 zwarte draden zijn. Op de foto zie ik er 2: 1 die naar de lasklem loopt en 1 die daar vandaan loopt. Dat is dus dezelfde draad want ze worden door de lasklem verbonden. Als er nog een andere zwarte draad is die eindigt in een lasklem of als los uiteinde zou dat de andere kandidaat zijn om je lamp mee aan te sluiten. Er zijn dus hooguit 2 combinaties uit te proberen: 1 blauwe die je zelf steekt in de lasklem met blauwe draden en hooguit 2 zwarte draden (het losse uiteinde dat op de foto staat en een zwarte die ik niet kan zien op de foto).

  • Liked by
Reply
Cancel