Hulp gevraagd voor verhelpen storing keuken halogeen verlichting

Updated on 8 januari 2012 in Verlichting
0 on 8 januari 2012

Hoi KlusForum,
Ik heb hulp nodig om een storing te verhelpen bij de keukenverlichting.

Situatie
-Betreft 3 halogeen spotjes van 20Watt elk.
-Halogeenspotjes hangen onder bovenkastje van keuken
-Halogeenspotjes zijn met kunstof verbindblokjes verbonden aan een centraal blok wat met snoer aan een trafo van OSRAM Halotronic HTM 70/230-240 is aangesloten.
– Het andere snoer van de trafo zit in een stekkerblok boven de keuken
-Onder het keukenkastje zit een dimmer. Ik heb het vermoeden dat deze dimmer als schakelaar het via het stekkerblok dimt.

Storing
-Een van de halogeenspotjes viel uit en ook de anderen gingen korte tijd daarna storen (aan en uit) en dezelfde dag helemaal uit.

Reeds uitgevoerd
Gecontroleerd of de dimmer stuck is. (lijkt niet zo te zijn)
Uitgaande spanning van de Osram trafo gecontroleerd. Conclusie: Voltage=0.2V. Bij een juiste trafo had ik hier dus 12V verwacht. Mijn conclusie was dus: de trafo is stuk.
– Nieuwe trafo gekocht: Sencys 5065916 met uitgangsspanning van 11.5V en nominaal vermogen 20-60W. Mijn conclusie was dat deze trafo beter geschikt was, aangezien de Osram 70W als ondergrens had, terwijl de spotjes samen slechts 3×20=60W ‘vragen’.

Huidige status
-Na vervanging van de trafo werken de spotjes nog steeds niet.

Controles uitgevoerd
-Uitgaande spanning op de Sencys gecontroleerd. Verbazing, want ook daar meet ik helemaal geen 12V. Vreemd. Waarom niet ? snap ik het niet, meet ik niet goed. Is deze trafo ook stuk ? Heb ik ‘m verkeer aangesloten en stuk gemaakt ? Heb ik de draden verkeerd om gezet ? Bruin / blauw ?
– Vervolgcontrole: bruin / blauw op uitgaande polen gewisseld, maar als resultaat: geen verschil
Nog niet uitgevoerd.
Zijn wellicht alle spotjes stuk ? Nog niet kunnen controleren ivm de kunstof blokjes. Hoe controleer ik dat ? Is dat nodig ? Ik achtte de kans dat ze alle drie stuk waren onwaarschijnlijk.

Vragen:
Hoe pak ik deze storing het beste aan ? Ik heb geen verstand van elektriciteit. Heb wel een spanningsmeter, dus kan wel wat controles uitvoeren.

Behoorlijk verhaal geworden, maar hoop dat ik hiermee de situatie helder heb geschetst, zodat jullie hieruit conclusies kunnen trekken.

Alvast bedankt voor de hulp.

Groet, Brewskie (…die klussen niet leuk vindt, omdat het vaak niet lukt en dat is demotiverend en niet ontspannend)

  • Liked by
Reply