elektro draden zitten vast

Updated on 14 juli 2017 in Elektra
1 on 28 oktober 2015

Hallo,

Ik heb pas een huis gekocht en ben er wat aan het klussen.
Op zolder gaat er vanaf de schakelaar (bruin&zwart) naar beneden via een pvc buis onder grond door, precies naar de muur tegenover en daar omhoog ongeveer 2 meter( in de muur en onder het beton uiteraard. Centrale doos zit in de muur.
De zwarte draad is te kort om de schakelaar in te gaan. Maar ik krijg geen beweging in de zwarte draad door er aan te trekken. Van beide kanten niet. Bruin ook niet. Mijn idee was om aan de oude zwarte een nieuwe zwarte aan te knopen en door te trekken. En anders moet er lasklem achter de inbouwschakel en dan een stukje van een paar cm zwart er aan maken (als dit veilig is)
in dezelfde centrale doos gaan blauw en bruin naar beneden naar de woonkamer. Daar is aarde. Nou wil ik deze door trekken naar zolder, want dan is alles geaard. Maar hetzelfde probleem, hier ook geen beweging in te krijgen van beide kanten.

Afwachting op hulp.

bvd

  • Liked by
Reply
0 on 14 juli 2017

In B, en allicht ook in NL, wordt er wel vaker gsjoemeld met de opbouw van elektrische installaties: er wordt al eens een draad meer in een buis getrokken dan toegelaten. Als de elektricien zijn draadlengten verkeerd ingeschat heeft wordt er al eens een luchterklemmetje in de  buis getrokken. Beide zijn hier -en allicht ook daar- uitdrukkelijk verboden.

De reglementering en de “regels van het goed vakmanschap” leggen strikt na te leven normen op i.v.m. de diameter van bochten enz. Ook daar wordt niet altijd even nauw naar gekeken, zeker niet voor inbouwwerk.

Daar komt ook nog bij, dat als draden in een buis getrokken worden, ze a.h.w. van zichzelf min of meer in elkaar getorst worden.

Dat alles maakt het dikwijls moeilijk om een individuele draad te verwijderen/vervangen. Vaak is de betere optie dan ook om alle draden te vervangen.

  • Liked by
Reply
Cancel