Dimmer. Wat doe ik verkeerd?

Updated on 2 juni 2015 in Verlichting
1 on 31 mei 2015

Hallo allemaal,

Ik heb in mijn kamer een dubbele schakelaar. Met 1 van de 2 knoppen bedien ik de verlichting van de woonkamer; de andere is niet aangesloten.
Foto vd schakelaar:

Foto vd lamp:

Ik wilde de dubbele schakelaar vervangen door een dimmer. Ik heb een Sencys Yukon dimmer 230V 60-400W gekocht welke m.i. vrij standaard is en geschikt voor 230V lampen. De spaarlampenlampen die op de foto staan heb ik uiteraard vervangen (door gloeilampen). Achter de schakelaar zie ik de volgende kabels:

Een bruine kabel wordt via een blokje gesplits naar 2 bruine kabels. Verder zijn er 2 zwarte kabels, en een zwart/wit gestreepte (waarvan ik aanneem dat dit een aarde is)?

Het blokje heb ik van de bruine kabel afgehaald zodat er nog maar 1 bruine overblijft. Vervolgens heb ik de volgende configuraties geprobeerd:

1) De bruine kabel in de L aansluiting op de dimmer, en de twee zwarte kabels bij elkaar in de andere aansluiting op de dimmer.

2) De bruine kabel in de L aansluiting op de dimmer, en 1 van de twee zwarte kabels in de andere aansluiting op de dimmer.

3) De bruine kabel in de L aansluiting op de dimmer, en de andere van de twee zwarte kabels in de andere aansluiting op de dimmer.

Resultaat: niks, mijn lamp gaat niet aan met de dimmer.
Mijn vraag is: wat doe ik mogelijk verkeerd?

Ter info: een enkele schakelaar heb ik elders in huis vervangen door deze dimmer, en dit werkt perfect.
Graag jullie suggesties!

  • Liked by
Reply
0 on 2 juni 2015

De 2 zwarte zijn vermoedelijk voor een wissel/hotelschakeling van het 2e lichtpunt, er zaten tenslotte 2 schakelaars. De zwart witte is dan voor de lamp zijn die je wilt dimmen, waarbij deze gemarkeerd is zodat je ze kunt onderscheiden. Aarde tref je normaliter niet aan achter een schakelaar, en zeker niet als er geen blauwe draad bij zit.

Echter, controleer het gewoon even door de lamp los te schroeven en te kijken of de zwart witte draad daar uitkomt.

De bruine draden moet je allemaal uit de dop halen en die dop kun je dan gebruiken om de 2 zwarte draden te isoleren.

  • Liked by
Reply
Cancel