Buitenbeits vormt ‘druppels’

Updated on 4 september 2017 in Schilderen
2 on 4 september 2017

Ik ben onze pas gezette achterpui met openslaande deuren aan het lakken, met Cetabever buitenbeits. Bij de eerste laag ook al een beetje, maar bij de tweede laag nog meer, droogt de verf echter niet mooi op. Hij vormt ‘druppels’, een beetje zoals ik wel eens gezien heb toen ik met waterverf op een binnenkozijn over de kitranden heen probeerde te schilderen.

Uiteraard heb ik het kozijn eerst geschuurd en met ammonia-oplossing schoon gemaakt. Eerlijkheidshalve heb ik voor de tweede laag niet meer opnieuw geschuurd, maar zoals gezegd, de druppelvorming was bij de eerste laag ook al een beetje te zien.

Om te redden wat er te redden valt, heb ik na een uur of 2 toen de verf hal droog was nog een keer alles met de kwast “uitgestreken” en nu dekt het wel gewoon redelijk, en lijkt de verf ook gewoon goed te zijn gehecht. Maar het ziet er natuurlijk niet helemaal zo strakt uit zoals het eruit had moeten zien…

Waar kan dit aan liggen?

  • Liked by
Reply
0 on 4 september 2017

Overige info:

  • Cetabever buitenbeits (meesterbeits heet het geloof ik), ral 9010, op de achterkant staat “oplosmiddelarm”, maar ik kan mijn gereedschap niet met water schoonmaken, in tegenstelling tot de binnenverf van tegenwoordig, ik moet hierbij echt terpentine gebruiken. Volgens mij zit er dus toch iets van terpentine of een ander oplosmiddel in.
  • Zoals gezegd was het kozijn al af-fabriek gelakt (cremé-wit); ik heb voor de eerste laag het kozijn netjes geschuurd en met water met een scheutje ammonia schoongemaakt.
  • Tussen de eerste en tweede laag zat ca. 24 uur.
  • De ‘druppeltjes’ zagen er in eerste instantie echt alsof je waterverf op een waterafstotend materiaal probeert te smeren ofzo; binnen een minuut of 10 ‘clustert’ de hele laag ongelijkmatig samen.
  • Als ik goed keek leek het wel alsof er op de plekjes waar de verf als eerste ‘wegtrok’ voordat er druppeltjes ontstonden, alsof daar een héél klein waterafstotend korreltje of stofje in het midden zat. Iets wat in de verf is wat niet goed opgelost of gemengd is ofzo??
  • Liked by
Reply
Cancel
0 on 4 september 2017

Overige info:

Cetabever buitenbeits (meesterbeits heet het geloof ik), ral 9010, op de achterkant staat “oplosmiddelarm”, maar ik kan mijn gereedschap niet met water schoonmaken, in tegenstelling tot de binnenverf van tegenwoordig, ik moet hierbij echt terpentine gebruiken. Volgens mij zit er dus toch iets van terpentine of een ander oplosmiddel in.

Zoals gezegd was het kozijn al af-fabriek gelakt (cremé-wit); ik heb voor de eerste laag het kozijn netjes geschuurd en met water met een scheutje ammonia schoongemaakt.

Tussen de eerste en tweede laag zat ca. 24 uur.

De ‘druppeltjes’ zagen er in eerste instantie echt alsof je waterverf op een waterafstotend materiaal probeert te smeren ofzo; binnen een minuut of 10 ‘clustert’ de hele laag ongelijkmatig samen.

Als ik goed keek leek het wel alsof er op de plekjes waar de verf als eerste ‘wegtrok’ voordat er druppeltjes ontstonden, alsof daar een héél klein waterafstotend korreltje of stofje in het midden zat. Iets wat in de verf is wat niet goed opgelost of gemengd is ofzo??

  • Liked by
Reply
Cancel