Badkamer leidingen vervangen en wegwerken

Updated on 11 december 2015 in Badkamer
0 on 11 december 2015

Hallo!
Ik ben een behoorlijke leek, maar ook behoorlijk van plan meer zelf te gaan doen op klusgebied. Daarom het mooie voornemen om in 2016 mijn badkamer onder handen te nemen.

Nu wil ik de huidige tegels eraf slopen en alles kaal halen, de vloer wil ik behouden. Dit lukt me allemaal zelf wel.

Maar, daar komt ie: ik wil ook graag de huidige leiding vervangen met flexibele kunstof leidingen (zoals hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=AFfTINORRSQ). En deze wegwerken in de muur.

Nu heb ik hierover een aantal vragen:
1. Ik heb naar de wasbak een 12mm (warm) en een 15mm(koud) stalen (geloof ik) leiding lopen. De koude vertakt met een t-splitsing ook naar de wasmachine toevoer. Nu kan ik hier schijnbaar een overgangssok voor gebruiken om naar flexibele Pexal buis te gaan, die zelf 16mm is. Maar hoe vind ik de juiste?

2. Moet ik dan voor de koudwatertoevoer (nu dus 15mm) die ook me die t-splitsing naar de wasmachine gaat, eigenlijk een dikkere 20mm flexibele buis gebruiken, of is 16mm voldoende voor wastafel en wasmachine?

2. 1 van de muren waarin ik de waterleidingen weg wil werken is van cellen beton, niet dikker dan 7cm, is het wel verstandig om daarin sleuven te maken, of kan ik daar beter met gipsplaten of iets dergelijks de leidingen wegwerken, daarover heen laten stucen en dan aftegelen?

3. de waterleidingen van mijn douche komen uit het plafond beide 12mm. Kan ik zonder problemen hier ook in het plafond beitelen zodat ik ze weg kan werken deels in het plafond en vervolgens in de muur?

4. verder nog tips?

Ik hoor het graag!
Koen

  • Liked by
Reply