RE: Zwevende plank in nis met scheve muren

Als de muren werkelijk zo schots en scheef zijn, kan u enkel maar proberen om zo goed mogelijk te meten.
U wilt die plank dus monteren in een U-vormige nis.
Om zo nauwkeurig mogelijk te meten: trek met een waterpas en een potlood een horizontale lijn op de drie muurdelen, op de hoogte waar u de plank wil. Duid op de twee, tegenover elkaar staande “benen” van de U een afstand van ca. 40 cm aan. Meet met een rolmeter de lengte in de hoeken en tussen de twee markeringen 40cm. Dat zal u een goed idee geven van de exacte lengte. Maar vaak is enig bijwerken met cirkelzaag/decoupeerzaag/… wel nodig.
Ca. een meter lengte is niet niks en vaak gebruikte goedkopere materialen (spaanderplaat, MDF,…) van 18mm dikte zullen, enkel al door hun eigen gewicht, doorbuigen, tenzij er meerdere ondersteuningspunten voorzien worden (en dan nog… Bij die breedte…).
Qua bevestiging zijn er nogal wat mogelijkheden, afhankelijk van hoe netjes u het wil: winkelhaken, railsystemen, …
U zou eraan kunnen denken een houten lat aan de drie muurdelen te bevestigen en daar de plank op te leggen. Eenvoudig en effectief, maar geen zicht.
Een variante die ik gebruik en die vrijwel onzichtbaar is: schroef aan de drie muurdelen een alu of stalen profiel en leg de plank daarop. De plank verbergt dan goeddeels het profiel.
Een betere uitvoering is die, waarbij aan de plank de dikte van dat profiel uitgefreesd wordt, maar dat verondersteld enige handigheid èn het nodige materieel: een bovenfrees en zo.

Be the first to post a comment.

Add a comment