Asbest en klussen

Asbest zelf verwijderen? Als je asbest in of rondom je woning of bedrijf hebt dan is dat natuurlijk geen fijn idee. Het is belangrijk om het asbest zo snel als mogelijk te verwijderen. Het is echter de vraag of je dit ook zelf kunt doen of dat je hier een professioneel bedrijf bij nodig hebt. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed overzicht van waar het zit en ook hoe je het zelf gaat aanpakken.

Begin op de juiste manier: inventariseer

Het is belangrijk om eerst vast te stellen waar het asbest zich bevindt en of het gemakkelijk bereikbaar is. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het asbest op de juiste manier verwijderd kan worden. Ook als je het asbest zelf verwijderen wilt is het mogelijk om een professioneel bedrijf de inventarisatie te laten doen. Op die manier is het mogelijk om sneller en beter een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Het kan zelfs zo zijn, dat je besluit om een bedrijf in te huren.

Heb je al het materiaal in huis?

Een belangrijke vraag welke je jezelf moet stellen is of je al het materiaal en gereedschap in huis hebt om ervoor te zorgen dat je het asbest zelf verwijderen kunt. Je moet het misschien gaan inhuren om het te kunnen gebruiken?

Wel of niet zelf doen?

Twijfel je om het asbest wel of niet zelf te gaan verwijderen? Soms heb je geen keuze en moet je een professioneel bedrijf inschakelen. Op basis van het bouwbesluit 2012 of bouwbesluit 2015 is dit verplicht. Alle je echter een keuze hebt dan is het slim om alle kosten van zelf het asbest verwijderen op een rijtje te zetten en ook om een offerte op te vragen bij een professioneel asbest verwijdering bedrijf. Zo kun je een goede keuze maken.

Asbest aandachtspunten

Graag staan we even stil bij de verschillende asbest aandachtspunten. We willen vooral stilstaan bij de gezondheidsrisico’s van de asbestvezel en ook de wetgeving en regelgeving rondom asbest.

De asbest risico’s en wetten in Nederland

Het is belangrijk om de risico’s van asbest niet te onderschatten. Houd ook goed rekening met de asbest regelgeving. Afhankelijk van de varianten (niet hechtgebonden en wel hechtgebonden) is het risico om de vezels van het asbest in te ademen groot, waardoor je onder andere een mesothelioom kunt ontwikkelen. Asbest staat er bekend om, om longkanker te veroorzaken. Hierdoor zijn er al sinds 1978 wetten rondom het gebruik van asbest en om het gebruik van asbest juist tegen te gaan.

De risico’s van asbest

De risico’s van asbest zijn erg groot, doordat je de asbest vezels kunt inademen. In de regel vestigen ze zich in je longvliezen en ontstaat er een mutatie van het celmateriaal. Het ontwikkeld bijvoorbeeld een mesothelioom welke zonder behandeling kan uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. De mesothelioom kan een incubatietijd van 20 tot 40 jaar bedragen. Het is belangrijk om het risico van asbest niet te onderschatten en om er wel voorzichtig mee om te gaan. Zeker als je weet dat je in het verleden aan asbest blootgesteld bent is dit belangrijk om te weten.

Asbest in en om het huis

Het is belangrijk om er rekening mee te houden, dat asbest in je woning kan voorkomen. De regelgeving rondom asbest is door de jaren heen nog verder aangescherpt. Het is belangrijk om rekening te houden met asbestcement en asbestpapier onder je vloeren of bij isolatiematerialen. Zeker als je gaat bouwen of verbouwen is het belangrijk om te voorkomen dat je asbest vezels kunt inademen. Neem de juiste maatregelen of huur een goed asbestverwijdering bedrijf in.

Lees verder:
> Kenniscentrum InfoMil
> Rijksoverheid
> Subsidie asbest
> Inspectie leefomgeving
> Landelijk Asbestvolgsysteem